Pigmentstoornissen

Pigment is een kleurstof die kleur geeft aan je haren, de iris van je oog en aan je huid. Onder pigmentstoornissen worden te lichte(hypo) of juist te donkere(hyper) pigmentaties verstaan. Enkele vormen van pigmentstoornissen zijn:

  • Lentigo: wordt ook wel ouderdomsvlek of levervlek genoemd. Deze huidafwijking komt vaak voor bij mensen vanaf middelbare leeftijd. De bruingekleurde huidafwijking komt voornamelijk voor op het gelaat en handruggen bij mensen met lichte huid.
  • Melasma: wordt ook wel zwangerschapsmasker genoemd. Deze huidaandoening komt voor bij vrouwen die zwanger zijn of de pil gebruiken. Melasma komt voornamelijk voor op het voorhoofd, de jukbeenderen, de bovenlip en de kin.
  • Postinflammatoire hyperpigmentaties: is een rode tot bruine verkleuring van de huid. De huidaandoening komt voor op plaatsen waar een ontsteking heeft plaatsgevonden, zoals acne. Mensen met een donker huidtype hebben een vergrote kans op het ontwikkelen de aandoening.
  • Vitiligo: is een witte verkleuring van de huid en haren. De aandoening komt voornamelijk voor op het gezicht, de handen en de schaamstreek. De auto-immuunziekte zorgt ervoor dat de pigmentcellen in de huid verdwijnen.
  • Naevus: wordt ook wel een moedervlek genoemd. De aandoening kan licht of donker van kleur zijn. Moedervlekken kunnen al vanaf de geboorte aanwezig zijn maar de meeste ontstaan tussen de 3 en 40 jaar.